11 Şubat 2012 Cumartesi

CEVİZLİ BATIRIK (CEVİZLİ SULU BATIRIK)


                 Çok bilinen bir çeşit değildir.Kendi memleketim de fıstıklı,tahinli veya susamlı,haşhaşlı yaparız.Daha çok eşimin memleketinde yapılıyor cevizli batırık.Cevizi bol olduğundan olsa gerek. Cevizli saç böreği,cevizli tandır ekmeği,cevizli lahana dolması,cevizli ıspanak kavurması,cevizli bandırma vs.vs. yaptıkları birçok yemeğin içinde......
                 Özellikle buz gibi suyla sulandırılmış cevizli batırık sıcak yaz aylarında harika bir serinleticidir. Bunu için malzeme listemiz;
                 4 su bardağı ince bulgur(düğü)
                 1 iri ince rendelenmiş soğan
                 7-8 adet kabuğu soyulmuş domates ve biraz tuz çiğden ezilir.Ezme aşaması uğraştırsa da lezzeti çok farklıdır.İyice ezilen düğüye dövülmüş 1 bardak ceviz eklenir,harmanlanır. Acı seviyorsanız kıyılmış cin biberi veya pul biberi koyabilirsiniz.İnce kıyılmış maydonoz,taze fesleğen (kurusuda olur) veya nane eklenir. Cevizin yağı yeterli olduğundan ilaveten yağa gerek yoktur.

       İster elinizle şekil verin ister sulandırın .Sulandırılan batırığın üzeri minik minik doğranmış domates,salatalık,haşlanmış lahana ve soğan piyazıyla süslenir.               
       Malum kış ayındayız ve salattalığın,domateslerin rengi,kokusu ve tadı yok.Bu yüzden istediğim gibi bir sunum olmadı inşallah yazın yayınlarım. Sağlıcakla ve afiyetle kalın.        

       NOT:Kış domatesleriyle istediğimiz rengi ve tadı veremiyeceğimizden ben yazdan dolabıma koyduğum dometeslerden veya  dövülmüş domates kurusuyla yapıyorum. 

    

1 yorum:

yorumlarınız için teşekkürler...
Yine beklerim:-)