31 Aralık 2012 Pazartesi

KEK KALIBINDA KARADENİZİN MEŞHUR HAMSİLİ PİLAVI

2012'nin son tarifide benden gelsin diye özel bir tarif seçtim resim arşivimden....
Sevenler için buyurun tarifi....

malzemeler;
2 kilo hamsi (benim kek kalıbıma 1,5 kilo yetti)
1,5 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı fıstık
tuz,karabiber,tarçın ve kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ 
yarım demet doğranmış maydonoz

yapılışı;
Hamsiler güzelce kılçıkları çıkarılarak temizlenir. Suyu süzülmesi için delikli bir kaba koyun.
Pilavı için; yağları yayvan bir tencere koyun.Tereyağı çabuk yanacağından sıvıyağıda ekleyerek küp küp doğranmış soğanları kavurun. Sırasıyla fıstık ve kuş üzümlerini koyun ve 1-2 dakika kavurun.
 Ben kuş üzümünü su da biraz haşladım daha çabuk şişsin diye...Pirinçleride yıkayıp süzdükten sonra onuda ilave edin kavrulsun.3 su bardağı suyu ekledikten sonra diğer baharatları ekleyin. Pilavımız demlenirken kek kalıbına 
hamsileri dizelim. Resimlerden daha net anlarsınız.


Kek kalıbını bolca tereyağı ile yağlayın. Bu yağ hem hamsilerin nar gibi kızarmasına
 hemde kalıptan daha kolay çıkmasını sağlayacak.Hamsilerin resimden de anlaşılacağı gibi sert(dış kısmı) kalıbın içine yerleştirin.Biraz tuz serpmeyi unutmayın.
Pilavımızı içine güzelce yayın...
Kalıptan sarkan kısımları pilavın üzerine kapatın. Açık kalan kısımlarıda bir güzel hamsi ile kapatın.
Üzerine parça parça tereyağı veya eritip her yerine eşit miktarda gezdirebilirsiniz.
Nar gibi kızaracaktır. Kalıbı ters çevirince de çıktı mı değmeyin keyfime...
Hamsileri dizme aşaması epeyce yorucu ama ben öyle özenerek dizdim ki çıkmama ihtimali yoktu:)....
Yeni yıl 2013 'te bol hamsili bir yıl diliyorum.Afiyetler olsun.


23 yorum:

  1. ENFES GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    KEK KALIBI NE İYİ FİKİR,
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim ,mutlu seneler...

      Sil
  2. merhaba canım,

    ahudemde yarışıyorum...
    bloguma uğrayıp beni oyla butonuyla bana oy verirsen çok sevinirim...
    şimdiden teşekkürler...

    mutlu seneler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım tabiki oy veririm,hemen geliyorum
      mutlu seneler sanada

      Sil
  3. wow! görüntü muhtesem, ellerinize saglik, mutlu yillar.

    YanıtlaSil
  4. sakıncası yol valla 2013 bol hamsili geçebilir, çok severiz,ucuz,leziz,sağlıklı daha ne..Ellerine sağlık kek kalıbında yapmak fikri güzelmiş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım bizde severiz,inşallah bol olur
      kızartır kızartır çıtır çıtır yeriz.

      Sil
  5. Tek kelime mükemmel görünüyor ellerine emklerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  6. süpersin canım.
    ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın bir kase lezzetim,yorumunuz ve ziyaretleriniz çok mutlu ediyor beni

      Sil
  7. eline sağlık canım nefis görünüyor
    her görüntü süper hem tadı
    mutlu yıllar dilerim
    kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  8. teşekkür ederim elifcim sende allaha emanet ol canım

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık hep deneyi istemişimdir ama damak tadımıza uyarmı diye tereddüt ettim kekk kalıbında hiç düşünmemiştim bu tarifi gördükten sonra bende deneyeceğım inşaALLAH:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ziyaretiniz için çok memnuun oldum, bir fincan kahve içmeye geliyorum

      Sil
  10. Ne zamandır dızmana tarifi arıyordum burda buldum çok şükür emeklerinize sağlık çok teşekkürler güzel paylaşımlarınız için

    YanıtlaSil
  11. Merhaba ,
    Blogunuzu yeni keşfettim, takipçinizim.
    benimde bir moda blogum var, beklerim sizi :)
    http://benlimoda.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. canım senin yaptığın herşey güzel oluyor içine sevgini ve o güler yüzünü ve gülüşünü kattığın için süper ben denedim hamsiye sade yemek benim için daha güzel değişik tariflerini bekliyorum karamandan şerife

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim şerifecim güzel yorumların için,
      bizim kültürümüzde yok tabi hamsiyi pilavla yemek,
      alışık olmayınca tat olarak zorlanabiliyoruz fakat
      blogcu olunca deniyor ve pişiriyorum,sevipte yapamayanlar için kaynak olsun diye...

      Sil
  13. Muhtesem gorunuyor! Hamsi yemeyeli seneler oluyor. Kanadada yok malesef. Olsada yesemmmmm! Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok kötü insanların sevdiği lezzetlerden uzak kalması:(
      kardeşimde bazı yiyecekleri çok özlediğini söylüyor

      Sil

yorumlarınız için teşekkürler...
Yine beklerim:-)