20 Şubat 2014 Perşembe

SEBZE ve MEYVELER NASIL KURUTULUR?..salatalık,kabak,acur,domates,biber, patlıcan,fasülye,kayısı,erik,dut,şeftali,incir,semizotu,nane,fesleğen,maydonoz,çeşit çeşit kurutmalarım

 Takipcilerim bilir yaz kurutmalarım olmazsa olmazlarımdır. Sebze ve meyveleri kurutmaya bayılıyorum. Lezzet olarakta çok seviyorum. İnanın bazı kurutmalarım (semizotu, nane, maydonoz,elma,çilek, kahvaltı için minik minik kuruttuğum biberler ) bu resimde yok bile...
bol güneşli yaz günlerinde kuruttuğum kırmızı erik ve armut.... meyveler güzelce yıkanır suyu kurulanınca dilimlenir ve temiz bir bez üzerine serilir. 2 gün güneşte buruşan meyveler bir tepsiye alınır ve günün belirli saatlerinde güneş ışığı alacak şekilde biraz daha kurutulur.
Şeftali, nektari ve üzüm kuruttum. Yıkanıp kabukları soyulan şeftaliler ve nektari tepsiye çok kalın olmadan dilimlenir ve çok güneş alan bir yere konur. 3 gün de kurumuşlardı. Üzümlerin kuruma süresi 1 aydan fazla oldu. Tabi balkonumun gün ışığından az faydalanması bir dez avantajdı.

 Eşimin memleketinden gelen ezilmiş incirlerimi ortasından baş parmağımla bastırarak bir gün arayla ters düz edip kurutmuştum.
 Bursa domatesleri kurutma için çok uygun. 4'e dilimleyin ama çok çok güneş alan bir balkonunuz veya pencere kenarınız yoksa denemeyin. Kuruttuğum sebzeleri pişirirken veya kuru domates mezesi yaparak tüketiyorum. Sonuçta hüsrana uğrarsınız yoksa. Benim gibi annenizin bahçeli bir evi varsa domates kurusu yapmak için çok şanslısınız:)



Köy tarhanası (yarmayla) ve kabak kurum. Kabağı her yerde kurutabilirsiniz. İnce ince doğradığınız için çok çabuk kuruyacaktır. Kahvaltı ve ikindi çaylarının yanında farklı ve güzel oluyor. Bol bol soğanla kavuruyorum.
Yeşil fasülye  kurutacaksanız taze ve kılçıksız olmasına dikkat edin. Fasülyeler yıkanmadan dilimlenir ve ilk gün güneşte daha sonra gölge bir yerde kurutun. Yoksa güneş fasulyenin yeşil rengini alır ve beyaz olur.
offf  resmi görünce nasılda canım çekti. Ailecek kurusunu yemeyi çok seviyoruz. Gün kurusu tatlısı da yapıyorum birazıyla. Kışın çayımızın yanında yemeyi seviyorum. Kuruttuğunuz kayısıların bir de çekirdeği tatlıysa ikinci kez şanslısınız demek:))
2-3 gün güneşte kurutun ve kırıp yiyin. badem gibi lezzetli

Dutun tatlı olanından bu, hem misafirlerime hem kendimize bol bol kuruttum.
Bu da ekşi olan dut, mayhoş sevenler için kurusu harika, bir de ağız yarası olanlar bir kaç tane yiyince hiç birşey kalmıyor. Aklıma gelen ve resmini çektiğim sebze ve meyveler bunlar. Resimlemeyi unuttuklarım da var tabi. Güzel YARABBİM  bizim için öyle güzel meyve ve sebzeler yaratmış ki tazesi farklı , kurusu farklı lezzet. Allah'ım  HAMD OLSUN VERDİĞİN NİMETLER İÇİN.








3 yorum:

  1. Vayy be ne kadar güzel görünüyorlar ellerinize sağlık.. Karadut kurularına bittim yanlız... Sera hormonlu ürün almaktansa kurutmak en eski en iyi yöntem kesinlikle.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok güzel görünüyorlar. Benim bir kaç kez patlıcan ve biber kurutma dışında deneyimim olmadı ama sizin kurularınızı görünce insanın herşeyi kurutası geliyor. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. köy tarhanası yarmalı olan demişsiniz yarmalı nasıl oluyor tarhana merak ettim doğrusu :) sevgiler

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkürler...
Yine beklerim:-)