30 Kasım 2012 Cuma

AYVALI-ELMALI-PORTAKAL KABUKLU AŞUREMMMM......

Muharrem ayı ve tabi aşuresiz düşünülemez. Arşivimde  yok! yayınlamasamda olmayacak!
Herkes yapar aşure ama farklı farklı olur.Kimimiz annemizden öğrendiğimizle, kimimizde ordan burdan duyduklarımızla,
birde benim gibi kendi sevdiği lezzetleri ekleyerek pişiririz. Nasıl yapılırsa yapılsın aşure sevenlerdenim....
Tek muzdarip olduğum konu hazır buğdaylar, çocukluğumdaki buğdaylar gibi özlü olmuyor malesef, köylerden bulma şansı azalınca elimiz mahkum  marketlerden aldıklarımızla yetiniyoruz.
İşte buda benim aşurem....
1 paket aşurelik buğday
1 çay bardağı kuru fasülye 
1 çay bardağı nohut
1 türk fincanı çekirdeksiz üzüm(ben kuş üzümü tercih ediyorum)
1 adet ayva 
1 adet elma
1 portakalın kabuğu (minik minik doğranmış veya rendesi)
3-4 adet karanfil
doğranmış kuru incir
doğranmış kuru kayısı
buğdayın iki katı tozşeker
1 çay bardağı pirinç(özleşmesini için kullanıyorum)
1 su bardağı süt(aşurenin beyaz olması için) 

Buğday yıkanır ve büyük bir tencerede 10-15 dakika kaynatılır. Geceden yapıyorum ki sabaha bir güzel kabarsın.
Islatılan nohut ve fasülyeyi haşlayın. (Nohutların kabuklarını soyuyorum.) Buğdayla beraber  ocakta kaynamaya bırakılır. Pirinç ilave edilir. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Ara sıra karıştırın ki dibi tutmasın.
Şekerle birlikte kuru meyveleri(incir,kayısı) ve kabuğu soyulmuş ayva, elmayı minik minik doğrayıp,ilave edin.
Sütüde ekleyip kaynamaya bırakın.Özleşip,kıvamı sütlaça benzediğinde ocaktan alın.



Artık kaç kase yiyeceğiniz ve üzerini nasıl süsleyip komşulara bir kase uzatmak size kalmış!
Ben bol fındıklı seviyorum....Afiyetler olsun.....












15 Kasım 2012 Perşembe

DOMATES SOSLU -SALÇALI KAYSERİ MANTISI

Mantı olsunda yoğurtlu salçalı hiç farketmez diyenlerdenseniz  buyrun tarif;
Mantılar tuzlu kaynar su da haşlanırken bir tencereye 3-4 kaşık tereyağı konur ve
iki adet domates rendelenir yağla sotelenirken bir kaç sarımsak rendelenir ve domatesli
sosa ilave edilir. Bir yemek kaşığı domates salçası da kavrulur.
Suyu süzülen manttılar da ilave edilir ve bir iki taşım karıştırılır.
Afiyet olsun. Daha önce yayınladığım için mantının tarifini yazmadım
 
 
 


12 Kasım 2012 Pazartesi

EVDE TATLI LOR YAPIMI

Uzun zamandır lor peynirini evde yaparım.
Baktım yayınlamamışım çoğunuzun bildiği pratik bir yöntemle yapıyorum.
Marketlerdeki loru çok sevmem.Çünkü yağı alınmış sütlerden yapıldığı için olsa gerek tadı yavandır ve yerken boğazıma bir şey tıkanmış gibi olurum zorla yutkunurum.
Hem evde yaptığım lor yağlı,gayet güzel yenilebilir hemde sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
Neyse efendim benim ölçülerimle tatlı lor yapımı için;

2 lt süt
1 yemek kaşığı sirke (1 çay bardağı yoğurtda olabilir)
arzuya göre tuz
Kaynayan süte sirke ilave edilir ve karıştırılır.
Ocağın alta kapatılır ve birkaç saat sonra temiz bir bez torbaya dökülür.
 Uygun yeriniz varsa asabilirsiniz. Benim olmayınca bez torbanın üzerine ağır tencere veya 
içi su dolu kova koyuyorum.Tabi süzülen suyuda daha sonra kullanmak üzere saklıyorum 
(Poğaça hamurları için ).Arzuya göre tuzlayıp elle ufalıyabilirsiniz.Birkaç gün kahvaltıda afiyetle 
yiyebilirsiniz. Ben fazla kalanını derin dondurucuda birer kullanımlık saklıyorum.Pide,poğaça ve börek vs. yapımında kullanıyorum 
Afiyetle ve sağlıcakla kalın.





9 Kasım 2012 Cuma

GÜL ŞEKLİNDE AY ÇEKİRDEKLİ TUZLU MUFFİNLER


Hafta sonu yarın, kahvaltı için yapılacak küçük lezzetlerden muffin yapmaya ne dersiniz?
malzemeler
2 yumurta
1 çay bardağı süt veya yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
kaşar peyniri (beyaz peynirde olur)
1'rer tane kırmızı ve yeşil biber (doğranmış)
tuz, kabartma tozu
isteğe bağlı maydonoz ve dereotu (doğranmış)
kek kıvamında oluncaya kadar un

yumurta  çırpılır ve diğer malzemeler sırayla eklenerek tahta kaşıkla karıştırılır.
Muffin kalıplarına veya benim gibi istediğiniz kalıplara birer yemek kaşığı koyup fırın tepsisine 
yerleştirin. 180 ila 200 dercelik fırında pişirin.Ben muffinlerin yarısının üzerine ay çekirdeği
serpiştirdim. Siz dilerseniz koymayabilirsiniz.
Hepinize sağlıklı ve huzurlu haftasonları diliyorum.
Afiyetlerde kalın.



6 Kasım 2012 Salı

KÖRİLİ TAVUK SOTE

Çocuklar seviyor yanına bir bardak ayran ve bol yeşillikli soğan salatasıyla...
yapmasıda pratik olunca sık sık yapılıyor bizim evde...
malzemeler
1 kg.kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
1 adet kuru soğan
2 adet kırmızı biber
2 adet çarliston biber
2 yemek kaşığı tereyağı
4-5 diş sarımsak
tuz,pulbiberi ve 1 tatlı kaşığı köri

Tereyağında jülyen doğranmış soğanlar kavrulur,aynı şekilde doğranmış biberlerde kavrulur.
Tavuk eklenir ve bir kaç kez karıştırıldıktan sonra baharatlar ve sarımsak eklenir.
Hiç suyu kalmayıncaya kadar pişirilir.
Köri baharatını dilerseniz kullanmıyabilirsiniz. Ben tavuğun o ağır kokusunu aldığı için tercih ediyorum.
Tabi tavuğa verdiği sarı renginide seviyorum.
Ekmek arası yapılıncada bir nevi pratik döner gibi oluyor.
Afiyetler olsun...

 

1 Kasım 2012 Perşembe

İNCİRLİ,CEVİZLİ KURU MÜRDÜN ERİĞİ TATLISI

Resmim net değil öncelikle bunun için özürdilerim arkadaşlar, resmin net olmadığı kadar tadı da
inadına lezzetli bir tatlı... Daha önce yayınladığım kuru kayısı tatlısı gibi hazırlanıyor.
O tarifede göz atmak isterseniz    tık! tık!
 malzemeler
300 gr. kuru erik
7-8 adet kuru incir
yarım su bardağı  ceviz
2 su bardağı tozşeker
150 gr. tereyağı
Erikleri 3-4 dakika soğuk suda bekletin ki yazın kuruturken üzerine yapışan tozlar gitsin.
Bir tencereye alın. Üzerine şeker ve ve biraz sıcak suyla kaynamaya bırakın.İncirleri de doğrayın ve ikisini pişirin.
Bizde sadece erik  veya kayısı pişirilirdi. Kendi fikrim olan incirinde yakışacağını düşündüm ve beraber pişirdim. 
Sonuç mükemmelldi tabi:)




 
Su azalıp şeker koyu kıvama gelince servis tabağına alın.
Tereyağını eritin ve eriğin üzerine gezdirin. Cevizleride ekledikten sonra yemeye hazır afiyetler olsun.
Çok pratik ve tadı inanılmaz güzel,  eriğin rengi ise zaten ye beni diyor....