Muharrem ayı ve tabi aşuresiz düşünülemez. Arşivimde yok! yayınlamasamda olmayacak!
Herkes yapar aşure ama farklı farklı olur.Kimimiz annemizden öğrendiğimizle, kimimizde ordan burdan duyduklarımızla,
birde benim gibi kendi sevdiği lezzetleri ekleyerek pişiririz. Nasıl yapılırsa yapılsın aşure sevenlerdenim....
Tek muzdarip olduğum konu hazır buğdaylar, çocukluğumdaki buğdaylar gibi özlü olmuyor malesef, köylerden bulma şansı azalınca elimiz mahkum marketlerden aldıklarımızla yetiniyoruz.
İşte buda benim aşurem....
1 paket aşurelik buğday
1 çay bardağı kuru fasülye
1 çay bardağı nohut
1 türk fincanı çekirdeksiz üzüm(ben kuş üzümü tercih ediyorum)
1 adet ayva
1 adet elma
1 portakalın kabuğu (minik minik doğranmış veya rendesi)
3-4 adet karanfil
doğranmış kuru incir
doğranmış kuru kayısı
buğdayın iki katı tozşeker
1 çay bardağı pirinç(özleşmesini için kullanıyorum)
1 su bardağı süt(aşurenin beyaz olması için)
Buğday yıkanır ve büyük bir tencerede 10-15 dakika kaynatılır. Geceden yapıyorum ki sabaha bir güzel kabarsın.
Islatılan
nohut ve fasülyeyi haşlayın. (Nohutların kabuklarını soyuyorum.)
Buğdayla beraber ocakta kaynamaya bırakılır. Pirinç ilave edilir. Kısık
ateşte kaynamaya bırakın. Ara sıra karıştırın ki dibi tutmasın.
Şekerle birlikte kuru meyveleri(incir,kayısı) ve kabuğu soyulmuş ayva, elmayı minik minik doğrayıp,ilave edin.
Sütüde ekleyip kaynamaya bırakın.Özleşip,kıvamı sütlaça benzediğinde ocaktan alın.
Artık kaç kase yiyeceğiniz ve üzerini nasıl süsleyip komşulara bir kase uzatmak size kalmış!
Artık kaç kase yiyeceğiniz ve üzerini nasıl süsleyip komşulara bir kase uzatmak size kalmış!
Ben bol fındıklı seviyorum....Afiyetler olsun.....