daha önceki yazdığım gibi pekmezli tarifler gelecek:)
eskiyen pekmez bizde böyle helva yapılarak değerlendirilir.
İyikide öyle yapılır çok lezzetli oluyorlar, hatta bu helvayı uzun süre buzdolabına koymadan da tüketebilirsiniz.
Pekmezin rengi açılır ama tadından hiç birşey kaybetmez. Durdukca da lezzetlenir. Bu tür helvaları çocukkken annem sık yapardı, rahmetli kayınvalidem de bir değişik halde yapardı. Ben kanal d mutfağım nurselin programında gördüm. Adıyaman'ın topak helvası diye....fakat adıyamanlı komşum böyle bir helva yok bizde dedi.Sanırım daha sonra mutfağa girip,yapılmış olacak ki adını öyle sanıyordum. Fakat hal öyle olunca bizdeki adıyla ve tadıyla cevizli pekmez helvası...
malzemeler;
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
resimdeki gibi açık kahve oluncaya kadar kavrulrur
işte bu aşamada 1 su bardağına yakın beyaz susam eklenir.
Bir kaç kez karıştırılarak susam da kavrulur.aman çok kavurmayın.
1 su bardağı dövülmüş ceviz de eklenir.
tam bu aşamada da yavaş yavaş pekmez ilave edilir......
kıvamı alıncaya kadar hızlı bir şekilde karıştırılır ki un topaklanmasın.
kıvam derken? dediğinizi duyar gibiyim, resimden daha iyi anlaşılacaktır ne demek istediğim,
işte bahsettiğim kıvam bu:) helva bu hale geldi mi soğumasını bekleyin, vaktiniz yoksa ılıkkende
istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Ben yıldız şeklinde veya rulo yapıp minik minik kesiyorum.
Hem pratik hemde doğal şeker lezzetiyle gayet güzel bir helva, denemenizi tavsiye ederim.
sağlıcakla ve tabi afiyetlerde kalın canlar...