29 Mart 2013 Cuma

BEYAZ SUSAMLI - PEKMEZLİ UN HELVASI

daha önceki yazdığım gibi pekmezli tarifler gelecek:)
eskiyen pekmez bizde böyle helva yapılarak değerlendirilir.
İyikide öyle yapılır çok lezzetli oluyorlar, hatta bu helvayı uzun süre buzdolabına koymadan da tüketebilirsiniz.
Pekmezin rengi açılır ama tadından hiç birşey kaybetmez. Durdukca da lezzetlenir. Bu tür helvaları çocukkken annem sık yapardı, rahmetli kayınvalidem de bir değişik halde yapardı. Ben kanal d mutfağım nurselin programında gördüm. Adıyaman'ın topak helvası diye....fakat adıyamanlı komşum böyle bir helva yok bizde dedi.Sanırım daha sonra mutfağa girip,yapılmış olacak ki adını öyle sanıyordum. Fakat hal öyle olunca bizdeki adıyla ve tadıyla cevizli pekmez helvası...
malzemeler;
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
resimdeki gibi açık kahve oluncaya kadar kavrulrur
işte bu aşamada 1 su bardağına yakın beyaz susam eklenir.
 Bir kaç kez karıştırılarak susam da kavrulur.aman çok kavurmayın.
1 su bardağı dövülmüş ceviz de eklenir.
tam bu aşamada da yavaş yavaş pekmez ilave edilir......

kıvamı alıncaya kadar hızlı bir şekilde karıştırılır ki un topaklanmasın.
kıvam derken?  dediğinizi duyar gibiyim, resimden daha iyi anlaşılacaktır ne demek istediğim,
işte bahsettiğim kıvam bu:) helva bu hale geldi mi soğumasını bekleyin, vaktiniz yoksa ılıkkende 
istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Ben yıldız şeklinde veya rulo yapıp minik minik kesiyorum.
Hem pratik hemde doğal şeker lezzetiyle gayet güzel bir helva, denemenizi tavsiye ederim.
sağlıcakla ve tabi afiyetlerde kalın canlar...


11 yorum:

  1. Ne kadar pekmez kullanılacak yazmamışsınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım yaa kesinlikle o göz kararı ayarlanıyor,zaten aşama aşama eklersen pekmezi un toparlanınca belli olur,illaki ölçü istersen 1- 1,5 su bardağı (benim pekmezim koyu) yeterli olur sanırım

      Sil
  2. aslında böyle daha pratik ,hele aceleye geldiyse ve şurup yapmaya vakit yoksa.Ve bu bizim yöre yemeği dediğinde ...her ailenin kendi tarzı var aynı yemeyi yaparken .Ellerine sağılık,bunu sevdim.

    YanıtlaSil
  3. elıne sağlık pekmez ayrı bır tat katıyordur helvaya

    YanıtlaSil
  4. canım ellerine sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık sunum da çok güzel sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Tarif çok güzel ama sunum da harika olmuş,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Pratik ve bol vitaminli ellerine sağlık canım.Yıldızlarda gece gökyüzündeki yıldızları anımsattı,güzel bir sunum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. ohh sağlıklı ve leziz afiyetle yiyin inşallah

    YanıtlaSil
  9. Gülcümm nasıl da lezzetli i görüyorlar öyleee..Hemen yapmak geldi içmden..Tühh susam olsaydı evde kollarımı sıvayıp geçmiştim mutfağa çoktann:))neyse en kısa zamanda denerim ben:))Ellerine sağlık canımm..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. harika görünüyor.ellerinize saglık:))

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkürler...
Yine beklerim:-)