26 Şubat 2015 Perşembe

HAŞHAŞLI KATMER- TAHİNLİ KATMER -TAHİNLİ CEVİZLİ EKMEK

 Merhabalar efendim, eşim işte,oğlum uyudu, kızlarda kitap okurken pc başına geçtim. Yoksa bugün yarın derken postumu yazmakta yine tembellik edecektim.Size çok güzel ve kolay bir tarifle geldim.Çok memlekette yapılıyor.Bizim memlekette tahin meşhurdur.O yüzden midir bilmem çocukluğumdan beri pek severim tahin ve tahinle yapılanları :-)İşte bu da onlardan birisi, kahvaltıya,geç haber veren misafire,en çokta sahurlara yakışır tahinli,haşhaşlı katmer...
hamuru için;
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
ve ılık su ile yoğurun. 
içi için;
1 su bardağı çifte kavrulmuş tahin(heryerde bulamıyabilirsiniz,beyaz tahin kullanın.hatta tavada biraz kavurabilirsiniz)
1 çay bardağı haşhaş ezmezi
arzuya göre dövülmüş ceviz
Hamuru eşit bezelere ayırın.Oklavayla açabildiğiniz kadar açın.Açtığınız bezeye tahinli haşhaş ezmesini koyun. Ben ayrı ayrı koydum. Tercih sizin.

Gül böreği sarar gibi sarın.Bir tepsinin altına biraz un serpin ve tepsiye dizin.En üstteki gibi, hemen açıp yapabilirsiniz ama vaktiniz varsa  bekletin derim.Daha kolay oklavayla açılacaktır.Dinlenince daha da güzel olacaktır.


 Tavanızın boyutuna göre açın. Az sıvıyağ döküp arkalı önlü pişirin.Nar gibi kızaracak,tel tel ayrılacak yerken, yanınada çay ohh miss miss :-)
afiyetler olsun....dilerseniz diffirizde de saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman biraz çözününce açar pişirirsiniz.


20 Şubat 2015 Cuma

YABAN MERSİNLİ-ZENCEFİLLİ ve ZERDAÇALLI UN KURABİYESİ

Uzun bir aradan sonra merhaba,affınızı istiyorum.Malesef bloğuma çok vakit ayıramıyorum. Akıllı telefon mudur nedir,hem iyi hemde çok kötü.Orada paylaşımlar daha kolay olunca pc başına geçip yazı yazmak beni zorluyor. Fakat bloğumun yeri bende bambaşka :-) İlk gözağrım,çocuklarıma bırakacağım tek mirasım... Zor da olsa zaman ayırmak illaki birşeyler yazmak ve paylaşmak istiyorum burda...gelelim kurabiyemize...salatalar ve yemeklerde zerdaçalı kullanıyorum.Hafıza güçlendirme etkisini okumuştum.Kurabiyelerde de yedirmek için çocuklarıma koydum. Sonuç mu?.. Elbette güzelll,aksisi olsa burada paylaşmazdım.Benim vazgeçilmez kurabiyem,sıvıyağlı un kurabiyesiyle yaptım. Siz başka kurabiye tariflerinizelede yapabilirsiniz. Güzel bir aroma ve sarımsı rengine bayılıyorum ben.
malzemeler;
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağına yakın pudra şekeri(ben kurabiyeleri çok şekerli tercih etmiyorum,siz çoğaltabilirsiniz)
1 çay bardağı yaban mersini
1çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdaçal
aldığı kadar un
yine kıvam olarak yapışkan ve ve şekil verirken zorlanacağınız ama sonuçtan da memnun kalacağınız bir hamur oluyor:-)
elinizle yuvarlak veya resimdeki gibi şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tapsisine koyun.Fırını önceden ısıtmayın. 180 derecelik fırına koyun. Kurabiyelerin üzerleri çatlar çatlamaz çıkarın. Tepside soğumaya bırakın.
afiyet olsun.