20 Ocak 2015 Salı

ETLİ - KAŞARLI - KAYMAKLI -PİDELER - Konya Mevlananın Yapılışı



hamur için malzemeler;
1 su bardağı ılık süt 
1 su bardağı ılık su
1 su bardağından az sıvıyağ 
(süt kaymağım vardı biraz ondan koydum,hem daha yumuşak olması ve 
lezzetine lezzet katması için)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaşmaya 
önce şeker,süt ve mayayı kabartın.Su ve yağı da ilave edin. Azar azar unu ekleyerek çokta yumuşak olmayan bir hamur yapın. Maya onu yumuşatacaktır mayalanınca...Hamurun mayalanmasını beklerken iç harçlarımı hazırladım.

kıymalı harç için;
300 gr. yağlı kıyma
3 adet yeşil biber
1 adet domates (kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış)
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz, karabiber (ben isotta koydum)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su 
yazdan yaptığım domates sosu
3 adet küçük doğranmış soğan
malzemeleri birbirine harmanlayın.

peynirli harç için;
150 gr. lor peyniri
150 gr.rendelenmiş kaşar
2 adet soğan (sıvıyağda kavrulmuş
pulbiberi,tuz 
2 adet yumurta 
süt kaymağı ve biraz da tereyağı

Mayalanan hamur dan eşit bezeler alın. Önce elinizle genişletin. Sonra merdaneyle enine ve boyuna açabildiğiniz kadar açın. Merdaneyi  ve hamurun alt kısmını unlamayı unutmayın.
Açtığınız hamurun ortasına bolca iç harçtan koyun. Kenar ve uç kısımlarını resimdeki gibi yapın. Büktüğünüz yerlere yumurta sarısı ve sıvıyağ karışımını sürün. Tepsi de de 7-8 dakika mayalanmasını bekleyin. Benim evim çok sıcak olduğu için bu kadar dakika kafiydi.
Siz yaptığınız yerin sıcaklığına göre ayarlayın. 200 derecelik fırında pişirdim. Yanında da bol köpüklü ayran tabi :)
Etli pideler fırından çıkar çıkmaz doğranmış maydonoz serpin. Peynirli pidelerede kaymak veya tereyağı sürün. En kalorili peynirli böreklerdi  en lezzetliside onlardı :-)
kıyma ve peynirli harcı karıştırarak yaparsanızda güzel olur. Konya'nın mevlana böreğine benzer. Aslı gibi olmaz tabi, Mevlana Konya'da özel küflü peynir ve bıçakla doğranmış etten yapılır. Memleketten uzak olunca herşeyi bir başka görünüyor gözüme, bülbülü altın kafese koymuşlar da ahh vatanım demiş.....

13 Ocak 2015 Salı

BARBİLİ PASTA YAPIMI - 15 OCAK 2014 Barbili Doğum Günü Pastası

Postumun başından da anlaşılacağı gibi 2014 Ocak'ta ortanca kızım Elif Nazlı için yapmıştım. Bu perşembe doğum günü ve ben onun için ne yapsam diye düşünürken arşivde  bu pastayı yayınlamadığımı görünce üzüldüm. Beni tanıyanlar elimin hızlı olduğunu, üşengeç biri olmadığımı söylerler ama bloğu güncelleme konusunda tembelim.Face, instragramda paylaşım  daha kolay olduğundan olsa gerek. İnanın resimleri çekmek, doğru zamanı,ışığı yakalamak, resimleri küçültmek,etiketlemek  ve bloglarımızı ziyaret edenlerin anlayacağı şekilde postu yazmak zannedildiği kadar kolay değil. Beni en iyi blogcular anlar. Neyse efendim gelelim pastamızın yapımına :-)
malzemeler;
2 adet hazırpastaban (ben kakolu kullandım, siz sade de kullanabilirsiniz)
1 paket sade pasta kreması
2 paket krem şanti
4 adet halley
1 yemek kaşığı damla çikolata
3 su bardağı soğuk süt
1 tane barbi bebek kafası :)
Öncelikle 1paket kremşanti ve pasta kremasını 2 bardak sütle çırpın. Halleyleri de içine bölüp koyun. Damla çikotalarıda ekleyin. Buzdolabına kaldırın. 
 2 tane pasta tabanını bir büyük tabak, ikincisinide resimdeki gibi küçük kaseyle yuvarlak çıkarın. Diğer pasta tabanın bir tanesini hafif sütle ıslatın. Çukur bir cam kaseye streç film yerleştirin. İçine pasta tabanı yerleştirin.Alt resimdeki gibi...
İçini buzdolaptaki kremayı boşaltın ve tekrar buzdolabında bekletin.
Diğer pasta tabandan kalan kenar kısımlarını da kasenin etrafına yerleştirim.Üzerine pasta tabanının diğer yarımını koyun.
Daha sonra ters çevirin.

 Resimdeki gibi ters çevirdiğinizde alt elbise olacak.Barbinin bacaklarını çıkarın ve güzelce sabunladıktn sonra durulayın. Pastanın daha hijyenik olması için de bebeği streçledim.

 Bol bol da resim çekmişim ki  resimlerden daha net anlaşılır  diye...En küçük kaseyle çıkardığımız keki de en üste yerleştirin. Hijyenini yaptığımız barbiyi pastanın tam ortasına yerleştirin.Kalan 1 paket kremşantiyi de çırpın. Önce incecik pastanın üzerine bu kremşantiyi yayın.Kalan kremşantinin bir kısmını gıda boyasıyla renklendirdim.
Elbisesinin ön kısmını krema pompasıyla  bu şekilde yaptım.
Arka kısım eteğini de bu şekilde pembeyle yaptım.Okuldan gelmeden önce bitireyim diye hızlı çalışmıştım.Bebeğin eline maytap tutuşturdum aliminyum folyoyla. Yaktığım maytapla etrafına ışık saçan bir prenses gibiydi. Görüntüsü güzel oldu. Tadı da öyleydi.
En çokta böyle bir pasta beklemeyen kızımın yüzündeki mutluluk paha biçilemezdi...Ömrün uzun,bahtın açık olsun kuzum. Üçünüzü de çok seviyorum.

Abisinin, babasının, Asyanın  ve benim hediyemle anı defterimize koyduğumuz güzel bir gündü...









9 Ocak 2015 Cuma

ZEBRA KURABİYE - ÇARKIFELEK KURABİYE- 4 renkli kurabiye


 İnanılmaz keyifle yaptığım bir kurabiye oldu. Çook eğlendim çookkk.... Bu kurabiyeyi yaparken toplu iğne başından daha az gıda boyası kullanacaktım ki kapağı açarken yaptığım hata yüzünden elim ve tüm mutfak kırmızıya boyandı. Böyle durumlarda üzülen ben salondaki eşime koş çabuk koş elimin halini resimle de takipçilerimle paylaşayım dedim :-) Beni tanıyan bilir, bu tür kazalara çok üzülürken sanal dünyaya pek kaptırmışım kendimi....Hal böyle olunca sitrezsiz, sıkıntısız nefis kurabiyelerim pişti ve okuldan gelen kuzucuklarım miss miss yediler.
malzemeler;
yarım paket kahvaltılık margarin(hani şu ekmek üzerine sürülenler var ya)
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağına yakın pudra şekeri
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı msır nişastası
aldığı kadar un
bu malzemelerdcen çıkan hamurum bu kadardı.Resimi özellikle koydum ki 4 bezeye ne kadar renk karıştırıp yoğurduğumu daha iyi anlarsınız diye.
Masanın üzerine biraz un veya nişasta serpin ve beyaz hamuru çok inceltmeden açın. Diğer 3 beze olan hamurları uzun ince rulo yapın. En alta koyu kakoluyu,onun üzerine açık renk kakoluyu en son da kırmızı hamuru merdaneyle açın. İnce uzun bir rulo yapın ve eşit miktarlarda bıçakla kesin.Beyaz hamurun üzerine gelişi güzel koyun. Merdaneyle çok fazla inceltmeden üzerini düzleştirin. Tabi bu işlemi yapmadan merdanenizi azıcık unlayın ki hamur yapışıp deseni bozmasın.
Tadı çok güzel, ağızda dağılan , birde portakalın müthiş aromasıyla nefis bir kurabiyem oldu.
Çay bardağıyla gelişi güzel yuvarlaklar çıkarın veya başka pasta kalıbıyla da yapabilirsiniz.
160 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika falan pişirdim. Tabi bu kimse için bir ölçü olamaz.Herkesin fırını farklı ısıda pişirir.











ÇİLEKLİ VE VİŞNELİ PARFE

Arşiv azalsın, yazın güzelim, buzzz gibi parfelerini kışın yayınlıyorum. Görüntüsünden tadı çok daha güzeldi. Kaç ay olmuş bunu yapalı ama resimi görünce yediğim tat hala damağımda inanın.
maizemeler;
2 paket sade krem şanti (kırmızı pancarla renklendirdim)
2 paket sade petibör
1 yemek kaşığı pembe damla çikolata
1 yemek kaşığı beyaz damla çikolata
1 yemek kaşığı kakolu damla çikolata
1 küçük kase ayıklanmış doğranmış çilek
1 küçük kase çekirdeği alınmış vişne

çırpılmış krem şantinin içine üçe dörde kırdığınız bisküvileri ve diğer malzemeleri karıştırın. Streç flm serdiğiniz yuvarlak bir kalıba (ben kelepceli kalıba koydum) yayın. Dondurucuda uzun süre saklayabileceğiniz gibi 3-4 saat sonrada yemmeye hazırdır.
Bu aşamada yarım paket çikolata sosunu pişirin. Ilıkken parfenin üzerine dökün. Soğukken yemek çok güzel. Tabi sıcak havalarda :-)   (Bu tarihte tüm Türkiye'de hava durumu - 'leri gösteriyor....)
çocuklarım bayılıyor bu tarz pastalara onun için sık sık diffirizime yapıp, koyuyorum.
afiyetler olsun.

4 Ocak 2015 Pazar

Çikolata Soslu Bisküvili Parfe

Yazın özellikle dondurucunuzdan eksik etmeyin derim. Hem serinliği hem acil misafirler için çok mu çok pratik sevgili takipçilerim.


HALLEYLİ- KEKLİ-NARLI- AHUDUDU SOSLU PARFE

 Öyle çok resim var ki kimisi teefonda, kimisi bilgisayarda,kimisi tablette, Allah'ın izniyle arşivleyeceğim inşallah. Bu parfe de yazın ameliyat olan yeğenim Berna'ya geçmiş olsuna gelen  misafirler için yapmıştım. Sıcaktan gelenlere buzz gibi dondurma tadında olsun diye de bol bol nar kullanmıştım. Tadını ve dilimlenmiş halinin resmi yok tabi. Ablamın dediğine göre yiyenler çok sevmiş :)
malzemeler;
1 paket çikolatalı pasta kreması
1 paket çikolatalı kremşanti
6 adet halley
evde bayatlamaya yüz tutan kekim
2 yemek kaşığı damla çikolata
diffrizimdeki böğürtlenler
üzeri için;
1 adet ayıklanmış nar taneleri
1 paket hazır dr. otker meyve sosu
pasta kreması ve krem şanti çırpılır, içine diğer malzemeler parçalanarak konur. Kalpli kelepçeli kalıbımdan daha kolay çıkması için streç film serdim.Karışım boşaltılır ve diffirize konur. Hazır sosun içine 1-5 yemek kaşığı nişasta eklenir ve   üzerindeki tarifeye göre pişirilir. Ilıyınca dondurucudan çıkarılan parfenin üzerine dökülür. Donmadan ayıklanmış nar taneleri de eklenir.

afiyetler olsun.....






EBRULİ YAŞPASTA - Hazır pastabandan kolay pasta


 Geçen yaz komşum için süslediğim yaşpasta. Malzemeleri beraber aldık sonrada elime vermişti al süsüle diye. Onun için kesilmiş haliyle resmi yok elimde idare edin artık :-)
malzemeleri;
1 adet hazır pasta tabanı (kakoluydu bu)
1 adet kremşanti beyaz
1 adet sade pasta kreması
1 su bardağı süt
üzerine deseni için 1 çay bardağı kadar pişmiş, soğumuş çikolata sosu
pasta tabanları sütle veya benim gibi asidi gitmiş fantayla ıslatın. 
Pasta kreması ve kremşanti soğuk sütle iyice çırpılır.
Arasına kalın bir tabaka olarak sürülür. İkinci pasta tabanı da üzerine koyduktan sonra kalan pasta kremasını üzerine eşit şekilde yayarak sürün.
Çikolata sosunu bir buzdolap poşetine koyup ucundan azcık makasla kesin ve pastanın üzerine ortasından başlayarak daireler çizerek sosu sürün. En zevkli kısmına geldik.Pastanın orta kısmından  kürdanla öne ve arkaya parmağınızı  gezdirin. Sonuçta da böyle şık süslenmiş bir pastanız olsun.