30 Aralık 2014 Salı

MADEN SODALI BAYATLAMAYAN POĞAÇA - Kaymaklı poğaça

Bu tarifimde yılın son günüden nasiplensin. 
Çocuklar okuldan gelince sıcacık yenilsin diye yapılmışlardı. Oğlumun sevdiği gibi içi boş. Siz peynirli,patatesli, kıymalı,patlıcanlı yapabilirsiniz.
malzemeler;
2 yumurta (biriniz sarısı ayrılacak üzeri için)
1 su  bardağı sıvıyağ
3-4 yemek kaşığı  kaymak(tarifte yoktu, ben koydum)
yarım paket kuru maya( yaş maya da kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı ılık süt
2 çay kaşığı toz şeker
1 şişe maden sodası
biraz tuz ve aldığı kadar un

unu yavaş yavaş kontrollü ekleyin. Yumuşak hamur olsun.
Yoğrulan hamur üzeri kapalı dinlenmeye bırakılır. Mayalanan hamurdan bezeler alınır. Avucunuzun içinde yuvarlayın. Hamurun kabarcıklarını  çok ezmeden tabi :)
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde de 10 dakika daha dinlendirin ve 200 derecelik fırında pişirin.


Tuzlu Kurabiyeler - Pastane Tuzlusu


2014 'ün son iki günündeyiz. Öyle miskinim ki canım yataktan bile çıkmak istemiyor. Yeni yıla  nasıl girersen öyle devam eder lafına  inanmama rağmen bu moddan çıkamadım. Biri beni kendime getirsin :-)
Öyle eski resimler var ki hafıza kartımda bu yıl bitmeden onları post yazıp yazıp yayınlayacıktım güya,yeni yıla kısmetmiş. 
Tuzlu kurabiyeler, evde çocuklarımıza ve kendimize atıştırmalık olsun diye sıkca yaptığımız bir tariftir.
Arşvimde olsun tabi;
malzemeler;
5-6 yemek kaşığı tereyağı
5-6 yemek kaşığı margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta  (tercihen sarısını dışına sürdüm, siz tam tersinide yapabilirsiniz)
1 yemek kaşığı sirke veya yarım limon suyu
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz ve aldığı kadar un
Baharatlı da yapabilirsiniz. Zaman zaman öyle de yapıyorum.Çok hoş tadı oluyor.
Yoğrulan hamur iki bezeye ayrılır ve tezgah veya mutfak masasında açılır. Ne çok ince nede çok kalın olmasın. İnce olursa tezgahtan kalkmaz. Kalın olursa da pastanedekiler gibi kıyır kıyır olmaz.
Şekilli kalıplar kullandım. Kalıbınız yoksa çay bardağı kullanabilirsiniz. Hatta ay şekli de yapabilirsiniz bardakla.Ayırmış olduğumuz yumurta sarısını fırçayla üzerine sürün. Susam, çörekotu haşhaş serpebilirsiniz. Sizin zevkinize kalmış. 180 derecelik fırında 15-20 dakika gibi sürede pişecektir.Ağızda dağılan miss gibi tuzlu kurabiyeriniz yemeye hazır.
Bu tepsideki tuzlu kurabiyelerde aynı hamurdan. Sadece yukarıda yazdığım gibi yumurta sarısı içine, yüzüne yumurta akı sürülmüş tür. Böyle iki kat kıyırlık oluyor, benden söylemesi (-:
afiyetler olsun....


1 Aralık 2014 Pazartesi

Şurubu Kaynatılmadan Sünger Tatlısı - Yoğurt Tatlısı


 Merhabalar takipcilerim ve tarif almak için uğrayan dostlar, iyiki varsınız (-:
Bingöl'de bol yağmur var, soğukta var tabi....Böyle havalarda ya uyurum ya tv. karşısında yayılırım. Kendimi tarif yazarken bulunca da kendime şaşırdım.
Sünger tatlısı favori şerbet tatlılarımın arasındadır. Adı üstünde sünger gibi kaç tane yerseniz yeyin anlamazsınız taki basküle çıkıncaya kadar. Şimdi daha da hafif yapıyorum. Şerbeti kaynatılmadığı için çok daha hafif, deneyin ve görün.
(Bu linkteki tarif büyük yuvarlak tepsi için)

Dikdörtgen borcam için ölçüler;
4 yumurta
1 küçük türk kahve fincanı şeker
1 küçük Türk kahve fincanı sıyıyağ
2 küçük Türk kahve fincanı yoğurt
1 paket kabartma tozu
4 veya 5 Türk kahve fincanı un
Tüm malzemeler yazdığım sıraya göre uzunca çırpılır. Altı hafif yağlanmış  olan dikdörtgen borcama dökülür. Fırına verilir. Kesinlikle ısınmış fırın olmalı.

Tatlımız pişerken;
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su kaşıkla karıştıra karıştıra eritilir.Tatlı ılıkken şurubun yarısı dökülür. Diğer yarısı da tatlı şurubu emdikten sonra dökülür.Bir kaç saat sonra yemeye hazırdır.
afiyetler olsun.....