26 Kasım 2014 Çarşamba

içi metrolu dışı kellogslu vitamin deposu kurabiye


                        yemeye doyamıyacağınız  süper bir kurabiye (:
yarım paket margarin (lütfen kaliteli margarin kullanın daha iyi sonuç için)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tane yumurta
4 yemek kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabarma tozu
aldığı kadar un

2 tane metro (kurabiyelerin içine koymak için)
hamuru güzelce yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayın.
avucunuzun ortasında açın ve dilimlere ayırdığınız metroları yerleştirip yuvarlayın.
180 derecelik fırında beyaz olarak pişirin kurabiyeleri. Soğuduktan sonra benmari erittiğiniz çikolataya üst kısımlarını batırın. Çikolatalı kellogsla da süsleyin. En üst resimdeki gibi....afiyetler olsun. 

24 Kasım 2014 Pazartesi

EBRULİ YAŞ PASTA - değişik görünümlü yaşpasta

merhaba canlar, sabah 5.30'da tarif yazana ne derler??? Bence blog aşkı (: Bir kaç gündür fırsat bulamayınca bugün kararlı davranayım dedim. Yine arşivden bir tarif, yeni bir ev, yeni bir şehir hala tam anlamıyla adapte olamadığım için pasta börekte tembelim buralarda... Ama bol bol yemek yapıyorum :)
gelelim ebruli yaşpastamıza;
4 yumurta
1 subardağı şeker
1 türk fincanı sıvıyağ
1 türk fincanı soğuk su
1 paket kabartma tozu
2-2,5 su bardağı un
malzemeler yazdığım sıraya göre çırpılır.Özellikle yumurtaları çok çırpın. Hem kabarması hem yumurta kokmaması için
Yağlı kağıtı kesip fırın tepsisine yerleştirin.Hamurda iki küçük kaseye 2'şer yemek kaşığı ayırın. İstediğiniz gibi renklendirin. Gıda boyası veya kako ile yapın. Ben küçük daireler yapmaya çalışırken sırasını şaşıran renklere sinirlendim ve sinirlenmemin sonucu kürdanla bu desen ortaya çıktı. İyiki de çıkmış farklı ve şık oldu. Arkadaşlarım ve özellikle çocuklar çok beğenmişti.  Bu desenli tepsiyi bir 8-10 dakika pişirin. Fazla durdurmayın yoksa renkli kısımlar kağıda sardığınız zaman ayrılır. Pandispanyamızı da  tepsiye yaydıktan  sonra  180 derecelik sıcak fırına verin. 
Pişen pandispanya ılıkken yavaş yavaş alttaki yağlı kağıtla rulo yapın ve öylece beklemeye bırakın.

Sonuç mükemmel, çok şirin bir yaş pasta oldu.
Kreması için sade hazır pasta kreması ile 1 paket kremşantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp kekin arasına sürdüm. Tekrar rulo yapıp yağlı kağıtla sarılı olarak buzdolabına kaldırdım. Kağıtla servis edilinceye kadar muhafaza edin. Aksi halde kekin dışı kuruma ve çatlama yapar.
Servis tabağında çekmeyi unutan ben , masada bir dilim bile kalmayan bu pastayı deneyin derim. afiyetler olsun.... 

13 Kasım 2014 Perşembe

YÜKSÜK ÇORBASI - EKŞİLİ MANTILI SULU KÖFTE YEMEĞİ

Herkese günaydınlar dostlar.... Ben bu ekşili köfteye bayılıyorum. Kıymayı sorgusuz suhalsüz yediğim bir yemek. Hem acısı hem ekşisi bir de naneleriyle benlik. Sanırım Mersin, Adana ve Antakya tarafında daha çok yapılıyor. Mantısız hali ile bizim yörelerde de yapılır. Mantıyı bir başka yakıştırdım bu yemeğe,hiç yapmadıysanız, yapın bence....
köftesi için malzemeler,
200gr. yağsız kıyma 
2 su bardağı ince bulgur
biber salçası
2 tane soğan
1 yumurta
tuz,pul biberi,kimyon
4-5yemek kaşığı un
un hariç malzemeleri robotta karıştırıyorum. Daha sonra unu azar ekleyerek soğuk su ilavesi ile yoğuruyorum. Kolay yuvarlanabilir ve elinizde yuvarlarken dağılma yoksa tamamdır.
Küçük tepsiyi kızım Elif yuvarladı. Birazını yemek için ayırdım. Diğer kalanları kızartıp diffirize kaldırdım.
Özellikle bol yağda kızartın. Bu işlem yemekte minik köftelerin şişmesini engelleyecektir.
Bir tencereye biber ve domates salçası karışımını çok az sıvıyağla karıştırın. 1,5 litre kaynayan su ekleyin. Biraz kaynadıktan sonra
köfteleri ekleyin.
Haşlanmış 1 su bardağı nohutta koyun.
Bolca acı ve nane ekleyin. Sumak ekşisiyle yapılan bir yemek ben limon tuzu koydum.
Yemeği ocaktan almadan 6-7 dakika öncede bir avuç el yapımı mantı koyun.
Mantılar da pişince ocaktan alın. Afiyet olsun.

7 Kasım 2014 Cuma

İÇLİ KÖFTE YAPIMI-içli köfte yapmanın püf noktaları


yine eski fotolardan....
 arjivime bakarken eski evimi arkadaşlarımı, komşularımı ve o zamanlar  yaptığımız  güzellikler aklıma geliyor. Hüzünleniyorum tabi :(  Tek tesellim yeni komşularımın iyi olması, Rabbime bin şükür hep iyi insanlarla karşılaşıyorum. Gelelim içli köftenin tarifine, bizim oraların yemeği değil, yemeğe meraklı olmamdan bir gün oturup  yaptım. Beğenilince de yıllardır yapıyorum. İnsan bir yemeği veya pastayı yapıp, sonuçtan da memnun olunca  bambaşka bir mutlu oluyorsunuz.
                                                              iç harcı için;
                                                        600gr. yağlı kıyma
yarım paketten fazla margarin
5-6 tane ince doğranmış soğan
karabiber, pulbiberi,tuz
arzuya göre maydonoz ve ceviz
                         iç harcını hamurundan önce hazırlayın. 
                                 Soğuk bir yerde donmasını sağlayın ki açtığınız hamurdan taşmalar olmasın.

dış hamurunun tarifi;
1 kilo çiğköftelik bulgur
3 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı biber salçası
yaklaşaık 6-7 kaşık un
tuz ve çok çok kimyon
çok önemli bir ayrıntı vereceğim size, içli köftenizin dışının da yumuşacık olmasını istiyorsanız dış malzemelrine benim gibi yumurta koymadan yoğurun. Fakat dışının da kıtır kıtır olması için 1 tane yumurta kırabilirsiniz.
köftelik bulgur kaynatılmış suyla ıslatılır.irmik eklenir.Baharatlar ve salçayla yoğrulur. Azar azar unu ilave ederek yumuşak bir kıvam yapılır. Ne kadar hamuru özlü olursa açmanız o kadar kolay olur.


Yumurta büyüklüğünde aldığınız dış harcı sol elinizin içine alın ve sağ elinizin işaret parmağınızla oyarak inceltin.İçini yeterli doldurduktan sonra yukarıya doğru incelterek kapatın.
Bol sıvıyağda kızartın. 

çok insana zor gelir vaya uğraşmak istemez. İnanın başına geçilen her iş bitiyor. Yaptıkca da daha güzel  oluyor. Afiyet balşeker olsun.

hamurunuz artarsa onu da köfte gibi yapıp kızartabilirsiniz. Ben fellah köftesi yapıyordum. Eski komşumdan aldığım bu fikiri de çok sevdim. Çok lezzetli etsiz köfte oluyor...




1 Kasım 2014 Cumartesi

3 - 2 - 1 POĞAÇASI - üç iki bir galete unlu bayatlamayan kolay poğaça - 321 poğaça yapımı

malzeme fukarası bir poğaça, dışı çıtır, içi ise yumuşacık ve çayın yanına da pek güzel olan poğaçaların tarifi;

3 adet kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt (ev yapımı daha olur)
1 su bardağı sıvıyağ
tuz ve aldığı kadar un
dışı için galete unu
 galete unu ve un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabında bir güzel karıştırıyoruz.
azar azar unuda ilave ederek yoğuruyoruz. Mandalina büyüklüğünde aldığımız hamuru yuvarlıyor ve galete ununa buluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 
ölçülerden 1,5 tepsi çıktı.

sıcak fırına  veriyoruz. 180 derecelik içini çeke çeke pişsin. Ben iç harç koymadım fakat patates çok yakışıyor. 
sonuç böyle içi pufidik bir poğaça oluyor, afiyetler olsun....