30 Aralık 2013 Pazartesi

MUSKA ŞEKLİNDE PIRASA SARMASI-DOLMASI

Malum kış mevsimindeyiz, pazarda her tezgahta bol bol var. Çoğu erkek sevmez pırasayı...Belki dolma şeklinde yaparsanız bir de kıymalı olursa hayır diyemezler:)
Geçen kıştan bu resim, arşivi karıştırıken tam sırası diye post yazmaya karar verdim.Hala aranızda denemeyen varsa hiç beklemeyin. Yaprak veya lahana dolması yapmaktan daha zevkli diyebilirim.
malzemeler;
1 kilo pırasının kalın beyaz sapları
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
2 adet ince doğranmış soğan
yarım demet ince doğranmış maydonoz
2 veya 3 domates rendesi
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
tuz, karabiber, pul biberi,kimyon,nane
ve zeytinyağı
ben kıymalı sevmediğim için kullanmadım.
siz tercihen biraz yağlı kıyma(200gr.)ilave edebilirsiniz
aşama aşama resimlemişim,
ayıklayıp yıkadığınız pırasaları boylamasına ince bir kesik atın. Haşlanınca kolay ayrılacaktır. Geniş ir tencereye su kaynayınca pırasaları koyun. Çok fazla haşlamayın.
Geniş bir tepsi üzerinde ılıyan pırasaları kesik attığımız yerden ayırın. Uç kısmına harçtan koyun muska şekli vermeye çalışın. İlk üçgen kapatın ve bir sağa sola kapatın.
 Tencereye yerleştirdikten sonra zeytinyağı, biraz tuz ve 2 çay bardağı ılık su ekleyin. Kısık ateşte pişmeye bırakın.
Sonuç mükemmel....afiyetler olsun....
 
 





28 Aralık 2013 Cumartesi

PEKMEZLİ VE GLAZÜR SÜSLÜ KURABİYE - ŞEKER HASTALARI İÇİN 2 MALZEMELİ KURABİYE

 

Hemen şipşak çayınızın yanına hazırlanacak kolay ve malzeme yönünden fukara bir kurabiye:))
 Beyaz şekeri hayatınızdan uzaklaştırmanın başlangıcı olabilir.
Üstelik şeker hastaları için de güzel bir alternatif olabilir.
malzemeler;
1su bardağı sıvıyağ
1 su bardağına yakın pekmez
aldığı kadar un
yumuşak bir hamur yapın ve istediğiniz şekli verin.
 
üzeri için dr. otker glazürü paketin üzerindeki tarife göre hazırlayıp kullanın.
afiyetler olsun.
 

PİZZA TAVASINDA MANGAL KEYFİ

 Havaların soğumasıyla pikniğe gidemiyoruz. Piknik denilince de en keyifli mangalı yapamıyoruz. Hafta sonları çocuklar da keyif alıyor ve 10-15 dakikada lezzetli mi lezzetli mangal keyfi yapabiliyorsunuz. Tabi pizzamatik tavanız varsa:))
Soslanmış tavuklarınızı veya etlerinizi şişlere dizin. Biber, domates, sarımsakta seviyorsanız tavaya yerleştirin. Kapağı kapatıp 10 dakika pişirin. Ters çevirip ve 7-8 dakikada diğer tarafını kızartın. afiyet olsun....
soslu tavuk için;
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş rendelenmiş sarımsak
kekik,tuz, pulbiberi, karabiber ve sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. en az iki saat dinlenen
tavuklarınız pişmeye hazırdır.
sizede gerçek mangal keyfi yaşamak kalıyor......
 

21 Aralık 2013 Cumartesi

URFA ve HATAY'ın LOR PEYNİRLİ -ACILI PİDESİ




Urfa'da epeyce sevilen bu pide lahmacun kadar ince fakat daha büyük yaptıklarını biliyorum.
Acıyı sevdiğimden olsa gerek çok beğendim. Ben mayalı hamurla yaptım. Tat olarak çok farklı olmadı. Siz de acıyı ve bol baharat seviyorsanız yarın pazar kahvaltısı için mükemmel bir tercih olur diye düşünüyorum.
malzemeler;
10-15 yeşil veya kırmızı acı biber
1 adet kuru soğan
2 çay kaşığı susam
1 çay kaşığı çörek otu
7-8 yemek kaşığı lor peyniri
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı isot
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz, zahter (ben dağ kekiği koydum)
biber ve soğanlar robotta çekilir ve diğer malzemeler de karıştırılır.
hamuru için;
5 su bardağı un, biraz tuz ılık suyla hamur yapılır. mayasız lahmacun tarifimle aynı bakmak isterseniz tık tık;
 mayalı hamur yapmak isterseniz bir paket intensit kuru mayayla yoğurun.
büyüklüğünü kendi isteğiniz doğrultusunda bezeler yapın ve merdaneyle açın. Üzerine kaşık yardımıyla malzemeden yayın. Kızarınca fırından çıkarın. 
afiyetler olsun.....
 

 
 
 


20 Aralık 2013 Cuma

MUZ PUDİNGLİ RENKLİ KURABİYELER

Geçmiş olsun kurabiyeleriydi. Ocak veya Şubat başında bir arkadaşımın babası ameliyat olmuştu. Çok beğendiklerini tadının yabancı olmadığını fakat bir türlü çıkaramadıklarını söylemişlerdi. İçinde sadece muzlu puding var deyince epey şaşırmışlardı. Hem pratik, hem çok lezzetli oldular. Daha önce sade pudingli kurabiye yapmıştım. Muzlu olması ayrı bir lezzet verdi.
malzemeler;
200 gr, tereyağı
1 Türk kahve fincanı sıvıyağ
1 paket muzlu puding
1 paket kabartma tozu
 
 
pudra şekeri kullanmadım, pudingin şekeri yeterli geldi. Siz daha tatlı seviyorsanız biraz eklersiniz.Hamurdan bezeler alın ve istediğiniz şekli verin. Pişince çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir küçük kaselerde  gıda boyalarını sulandırın.
Soğuyan kurabiyeleri önce gıda boyasına sonra toz şekere bulayın.
 
 







19 Aralık 2013 Perşembe

çekiliş varrrr hobim efsanede...



yine çok güzel hediyeler var,   umarım yeni yıl hediyesi olarak bana çıkarlar:)))
bir de siz göz atın derim    tık tık;


 

14 Aralık 2013 Cumartesi

PEYNİRLİ-KIYMALI-BOL SUSAMLI-ÇİZİK POĞAÇA

Pazar kahvaltınıza  simit tadında yakışan bir lezzet.
malzemeler;
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı içine(akı dışına)
4 yemek kaşığı tereyağı
1 paket intensit kuru maya(yaş maya dokunduğu için kullanmıyorum, siz dilerseniz kullanabilirsiniz)
yumuşacık bir hamur yapın, mayalanırken istediğiniz iç malzemeden hazırlayın.
ben kıymalı ve peynirli hazırladım. Hamurdan cevizden büyük beze alın ve avucunuzun içinde açarak malzeme koyun. Kapatırken yumurta şekli vermeye çalışın. Önce yumurta akına sonra susama bulayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Bıçakla çok derin olmayan yan yana 2 kesik atın ve tepside mayalanmaya bırakın.
Yarım saat yeterli olacaktır. 200 derecede fırınınızda dışı kızarıncaya kadar pişirin.
yumurta beyazı ve susam poğaçanın dışını çıtır çıtır yapacak, içi ise yumuşacık olacak. 
afiyetler olsun.


İSTİRİDYE MANTARI - KAVAK MANTARI NASIL PİŞİRİLİR

 
 
 
İnanılmaz tadı güzel, kültür mantarından çok daha lezzetli. Bilmeyen birine hindi eti diye yedirseniz farketmez diye düşünüyorum. Küçük bir araştırma yaptım netten. Kesinlikle kavak mantarları zehirli olmazmış, Kültür mantarı 5 ila 7 arasında satılırken istiridye mantarı 12 liradan satılıyor.Kültür mantarına parelel olarak yetiştirilmesi daha az zahmetliymiş. Tadı daha güzel olduğundan sanırım 2-3 katı farkla satılıyor. 
 
malzemeler,
yarım kilo istiridye (kavak) mantarı (250gr. iki kişi için yeterli)
2 kaşık tereyağı
tuz, karabiber, pul biberi, arzuya göre kekik
2 diş sarımsak,
Limonlu tuzlu suda 15 dakika beklettiğiniz mantarları iri iri doğrayın.
Hızlı ateşte sulanıp suyu çeken mantarlara tereyağını,sarımsağı ekleyin ve soteleyin.
Daha sonra baharatları ekleyip bir iki dakika kadar kavurduktan sonra servise hazırdır.
yanına pilavda çok yakışıyor ama ben resim çektiğim  gün tavuk soteyle servis etmiştim.
 
 


TAZE BAMYA KIZARTMASI - KILIÇ BAMYA KIZARTMASI

 
Ne alaka der dediğinizi duyar gibiyim...Taze bamya hemde bu zamanda,,, daha önce de yazdığım gibi bloğuma hakettiği zamanı maalesef ayıramıyorum. Onun için arşivimdeki resimlerden hangisi gözüme takılırsa onu yazıyorum.
Cips sevenler, çıtır lezzet ve değişik sunumlar sevenler için bence masaların gözdesi olacak bir tarif. Keşke difrizime tüm olarakta hazırlayıp koysaydım. Resimi görünce canım çekti:) Seneye artık!..
malzemeler;
yarım kilo uzun (kılıç) taze bamya
3-4 kaşık yoğurt
tuz. karabiber,pul biberi
galete unu
 Ayıklanıp yıkanan bamyalar baharatlı yoğurt karışımına batırılır. Daha sonra galete ununa bulanır ve sıvı yağda iyice kızartılır. Afiyetle yenilir.
 
 
 
not: Yumurta sevmediğim için kırmadım. Ben yumurta sevenlerdenim diyorsanız 1 tane yumurta kırıp yoğurt yerine baharatlı yumurta harcı yapabilirsiniz.