29 Mart 2013 Cuma

BEYAZ SUSAMLI - PEKMEZLİ UN HELVASI

daha önceki yazdığım gibi pekmezli tarifler gelecek:)
eskiyen pekmez bizde böyle helva yapılarak değerlendirilir.
İyikide öyle yapılır çok lezzetli oluyorlar, hatta bu helvayı uzun süre buzdolabına koymadan da tüketebilirsiniz.
Pekmezin rengi açılır ama tadından hiç birşey kaybetmez. Durdukca da lezzetlenir. Bu tür helvaları çocukkken annem sık yapardı, rahmetli kayınvalidem de bir değişik halde yapardı. Ben kanal d mutfağım nurselin programında gördüm. Adıyaman'ın topak helvası diye....fakat adıyamanlı komşum böyle bir helva yok bizde dedi.Sanırım daha sonra mutfağa girip,yapılmış olacak ki adını öyle sanıyordum. Fakat hal öyle olunca bizdeki adıyla ve tadıyla cevizli pekmez helvası...
malzemeler;
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
resimdeki gibi açık kahve oluncaya kadar kavrulrur
işte bu aşamada 1 su bardağına yakın beyaz susam eklenir.
 Bir kaç kez karıştırılarak susam da kavrulur.aman çok kavurmayın.
1 su bardağı dövülmüş ceviz de eklenir.
tam bu aşamada da yavaş yavaş pekmez ilave edilir......

kıvamı alıncaya kadar hızlı bir şekilde karıştırılır ki un topaklanmasın.
kıvam derken?  dediğinizi duyar gibiyim, resimden daha iyi anlaşılacaktır ne demek istediğim,
işte bahsettiğim kıvam bu:) helva bu hale geldi mi soğumasını bekleyin, vaktiniz yoksa ılıkkende 
istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Ben yıldız şeklinde veya rulo yapıp minik minik kesiyorum.
Hem pratik hemde doğal şeker lezzetiyle gayet güzel bir helva, denemenizi tavsiye ederim.
sağlıcakla ve tabi afiyetlerde kalın canlar...


28 Mart 2013 Perşembe

BALKABAKLI YAŞPASTA- turuncu pasta


Bir iki ay olmuştur bu pastayı yapalı, ancak sıra geldi görücüye çıkma zamanı....
Ben balkabağı tatlısını sevenlerdenim. Pastaya yakıştı mı derseniz kararsız kaldım...
Görüntü şahane,eşim ve çocuklarda sevdi,
sorun ya bende yada birşeyler eksikti. Bilmiyorum yorum sizin,daha önceki postlarımda da yazdığım gibi tariflerimde tamamen dürüst davranıyorum.Sonuç nasıl olduysa yazacağım.Yenilmeyecek kadar tuhaf değildi tadı.
Özellikle balkabaklı pasta yapıp tadını seven arkadaşlardan yorum bekliyorum ki hatamı bileyim. Tarifime geçeyim.
malzemeler;
klasik pandispanya tarifi veya hazır pastabanlada yapabilirsiniz.
yarım kilo balkabağı
2  su bardağı şeker
iyice pişirilir ve blendırdan geçirilir.
muhallebesi için;
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
pişirilir ve soğumadan içine 1 paket kremşanti eklenerek çırpılır.
üzerindeki krokan  için;
1 çay bardağı şeker yakılır, yarım su bardağı su eklenir ve koyulaşınca içine fındık,badem eklenir. 
Yağlı kağıt üzerine yayılır. Donmadan üzerine yerfıstıklı metro yerleştirilir.Resimden belki daha iyi anlaşılır.
sonuç olarak böyle bir pasta oldu,gerisi sizin ellerinizda farklı şekilller de olacaktır. 
yorumlarınızı merakla bekliyorum blogcanlar afiyetlerde kalın efendim.



18 Mart 2013 Pazartesi

3 RENKLİ- 3 AYRI TATDA FARKLI KURABİYE

Herkese iyi akşamlar diliyorum arkadaşlar,son postta da kurabiye tarifim vardı. Açılışı yine kurabiyeyle yapıyorum.
Biliyorum ben kurabiye işini epeyce abartıyorum ama aynı malzemeleri evirip çevirip yapmak,birde tadını beğenenler olunca
hal böyle oluyor, ilk onayı oğlumdan alıyorum. Genelde onun hımmm anne bu süper dediği kurabiyeler beğeniliyor.
İşte onlardan bir tanesi daha huzurunuzda.......
malzemeler;
150 gr. tereyağı
1 nescafe fincanı sıvıyağ
1 su bardağından az toz şeker
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı kakao
1 portakal rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
dışı için;
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı hindistan cevizi

Tarçın,kakao ve portakal kabuğu rendesi hariç malzemeler yoğrulur yarısından az hamura kakao ve tarçın eklenerek tekrar yoğrulur. Beyaz hamurada portakal rendesi eklenir ve şöyle bir yoğrulur. Kurabiye hamurlarını fazla sıkıştırıp,
yoğurmamak lazım,yoksa çatlama az olur.
Önce beyaz hamurdan parçalar alıp avucunuzun içinde açın ve içine kakaolu hamurdan koyup,yuvarlayın.
Hamur yağlı olduğundan yağsız fırın tepsisine koyabilirsiniz.Hiç korkmayın yapışmayacaktır.
Üzerleri çatlayınca fırından alın.
Hafif suyla açtığınız pekmeze soğuyan kurabiyeleri batırıp,çıkarın.Çok fazla bekletmeyin ki ısırınca adına yakışır üç renkli kurabiyelerimiz olsun:)  Şekerli su gibi değil pekmez, kuruma yapıyor, onun için kurabiyeleri hemen hindistan cevizine bulayın.Tecrübeyle sabitlenmiştir efendim.
Valla yazdığım gibi ailecek sevdik bu kurabiyeyi, pekmezi sevmeyen çocuklar içinde ideal bir tarif, görüntüde sıradan gibi
gelsede hem lezzet çeşitliliğiyle fart atacak bir  tarif, yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin...
daha pekmezli tariflerim gelecek inşallah,arkası yarın gibi oldu ama ne yapayım kalan pekmezleri tüketmek lazım.
Yapımını gözlerimle görünce bir damlasının bile heba olmasını istemiyorum.Çok çoook zor inanın pekmezi yapmak.
Ben şanslıyım bu konuda, eşimin ailesi sağolsun,marketlere muhtaç kalmadan bol bol tüketiyorum.
afiyetler olsun......Allah'a emanet olun arkadaşlar.....


6 Mart 2013 Çarşamba

PEKMEZ HELVALI ve TAHİNLİ KURABİYE

Uzun süredir bir çok blogta görmeye başladığım helvalı kurabiyeyi denedim.
 Bloglarda tarifi farklıydı,ben yumurtasız ve margarinsiz kurabiyeleri daha çok sevdiğim için  
önce yaptığım ve yayınladığım tahinli kurabiye tarifimin  içine eşimin memleketine has bir helva ilave ederek yaptım.
 O helvanın içeriğinde  de sadece çöğen ve pekmez var. Siz marketteki herhangi bir helvayla yapabilirsiniz.
Ben bir dahaki sefere antep fıstıklı helvayla yapmayı düşünüyorum.
Sonuç ağızda dağılan ama damakta hoş bir tat bırakan miss kokulu bir kurabiye...
malzemeler;
1 su bardağı sıvıyağ
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 kahve fincanı tahin
3-4  dilim kesilmiş helva
işte yine bu kadar az malzemeyle çok hoş kurabiyeler,şipşak hemen çayına hazırlanabilecek bir kurabiye:)

fırından yumuşakken çıkarın,telaşlanmayın soğudukça kendine gelecektir,
zira bu tür kurabiyeler fazla kaldı mı sert  olur

afiyetler olsun.....

3 Mart 2013 Pazar

KIŞ TAVASI-KURU SEBZELERLE ETLİ YEMEK

Evde kuruları büyük bir hızla tüketmeye çalışıyorum ki yenilerini kurutayım:)
Aklıma ne geliyorsa pişiriyorum.Patates,patlıcan oturtması diye yaptığımız yemeği bu defa kurularla yaptım.
Siz de benim gibi kuru sebzeleri sevenlerdenseniz kesinlikle çok güzel bir yemek oldu,tavsiye ederim.
malzemeler;
bir avuç kurutulmuş patlıcan
bir avuç kurutulmuş biber
bir avuç kurutulmuş kabak
bir avuç kurutulmuş domates
700-800gr. kuşbaşı et
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak 
tuz ve 2 yemek kaşığı tereyağı
öncelikle kuruları ayrı ayrı 8 dakika haşlayıp suyunu süzün ve soğuk suya tutun. Fırına dayanıklı bir kaba 
yerleştirin.

eti yumuşayıncaya kadar pişirin. Tereyağında söğüş doğranmış soğanları kavurun ve eti de ilave edip soteleyin.
tuz ve biraz biber salçası ekleyip tavadaki kuruların üzerine yayın. 1,5 su bardağı suyu da ilave ederek fırında pişirin 
veya  ocak üzerinde  de suyu bitinceye kadar kısık ateşte pişirebilirsiniz.
afiyetler olsun.

2 Mart 2013 Cumartesi

1 Mart 2013 Cuma

KAHVALTILIK TATLI ve TUZLU KREPLER-KESE KREPLER

Haftada bir iki kez kahvaltıya yaptığımız krepleri böyle görünce bayılmıştım. Hemen denedim (tabi yayınlamak aylarımı alıyor,malum fırsat buldukça post yazmaya çalışıyorum) ve çok şıklar değil mi?
Önümüz hafta sonu tatili ve sofralarımızda yer alsın istedim. Arkadaşım mutfaknotlarının bloğunda görmüştüm.
kakaolu tatlı kese krep için;
1 yumurta
1 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt veya su
1 su bardağı pudra şekeri 
un, akıcı bir kıvamda olan krep hamurunu
yağsız teflon tavada birer kepçe koyup arkalı önlü pişirdim,arasına nutella sürdüm.
sade tuzlu krep için ise kakao ve pudra şekeri hariç diğer malzemelerle hazırladığım kreplerin içine  de 
maydonozlu beyaz peynir koyup kanepe çubuklarımla ters düz  (dikiş gibi ) yaptım.
 çocukların yiyeceği tarzda içlerine böyle koydum, sevgili mutfak notları ve disalin gözünden bloglarıda ziyaret etmenizi tavsiye ederim, çok güzel tarifleri var.