26 Şubat 2013 Salı

hadi toz pembe mutfağa......

                                          Toz pembe sayfasında harika bir çekiliş var tıklayın derim =>

                                                                       kendime bol bol şanslar diliyorum........:))))

                                                                                                        tık tık!!! 
 

21 Şubat 2013 Perşembe

TÜRK TATLILARI-EL AÇMASI KLASİK FINDIKLI BAKLAVA

Güzel mutfağımızın vazgeçilmezlerinden baklava...Hele mübarek bayramlarımızın vazgeçilmez tatlısı,
Yılbaşı günü için yapmıştım,daha doğrusu tatlıyı yaptığım gün o güne denk gelmişti.Anlayacağınız benim için önemli
bir gün olduğundan değildi. Bu defa cevizle fındığı karıştırdım.Fındık sevenler için harika bir tatdı.
Baklava için gerekli malzemeler;
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
yarım limon suyu
aldığı kadar un 
iç malzemesi için;
250 gr. ceviz
250 gr. fındık
yufkaları açmak için yarım paket mısır nişastası
üzeri için yağ; 
yarım kilo tereyağı
2 su bardağı sıvıyağ 
şerbeti için; 
bire bir ölçü kullanıyorum, bir tas şekere bir tas su kaynayacak

Hamurdan 32 beze yapın. Bezeleri önce tabak kadar nişastayla açın.Sonra 8 bezenin hepsini tepsinize göre açın.
Diğer 8. bezeyide aynı şekilde açın ve içten serpin.Son 8 . bezeyide açtıktan sonra tepsiye yerleştirin ve kesin.
sıvıyağla tereyağını bir tencerede  eritin, çok yakmayın ama...
tatlının üzerine gezdirin,fırında kıpkırmızı oluncaya kadar kızartın.Şerbeti ılık tatlı soğuk olsun.
sonraki resimleri de göstermek isterdim ama bizim evde pek görüntülenemeden biter tatlılar, bir dahaki sefere 
inşallah fotolamayı başarırım:)
hepinize iyi geceler arkadaşlar, afiyetler olsun....


 



12 Şubat 2013 Salı

İÇİ KREMA DOLGULU ELMALI ISLAK KEK

Şimdi bu da ne yaa demeyin arkadaşlar, postlarımı okuyanlar bilirler tarifleri bire bir pek uygulamam.
Kendim ordan, burdan,şurdan en sonda kafama danışır ve doğaçlama birşeylerde çıkabilir.
Ne zamandır aklımdaydı içi krema dolgulu keki yapmak. İçime sinmeyen ise elmaların dolgulu olması dışında sıradan kek tadında olmasıydı. Onun için ıslak kekle karma oldu ve ortaya bu güzel kek çıktı. Kek demek haksızlık olur tabi:(
Browni tadında güzel birşey oldu. Yeter bu kadar övgü değil mi?
En iyisi geçelim biz tarife;
2 adet yumurta (dikdörgen borcam için az sayı ama ben 2 kullandım,istediğim gibi de kabardı)
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
6 adet elma


Kek malzemeleri çırpılır ve istediğiniz borcama yayın. Kabukları soyulan elmalarda resimdeki gibi dizilir.
Elma pişerken sulanacağından biraz açılma oluyor kekte. Bu durumu en aza indirmek için elmaları
kekin üzerine yerleştirin.

pişince........

 Bu aşamada olan kekimiz ılıyınca 1 bardak soğuk süt gezdirin. Elmaların içi için ister klasik krema pişirin,
isterseniz benim gibi kolayına kaçın. Nasıl mı?
yarım paket sade pudingi pişirdim. Yarım paket sade kremşantiyide ekledim ve elmaların içine doldurdum.

Geriye kalan kremşantiyide resimdeki gibi bir güzel keke boca ettim.Sonrası mı? 
Alttaki resme bakınız o zaman canlarım...
Allah ne verdiyse süsledim, hatta oğluma sürpriz doğumgünü pasta olarak bile alladım pulladım:)
en üst resimdeki hale geldi sonunda...
Polat'ımın tam sevdiği tarzda bir pastaydı,  yoksa oğluşuma pasta yapmaktan kaçmam...
 o gün (29 Ocak) inanılmaz yorgundum ve keyifsiz,idare et tamam mı kuzum:)
aslında aşamalı olunca bu pastayı yaparkende yoruldum:))))))
Kuzum,paşam ömrün uzun olsun,önce hayırlı evlat sonra işli güçlü ol ilk göz ağrım.....seni seviyorum



10 Şubat 2013 Pazar

GARNiTÜRLÜ -SEBZELİ- ŞEHRİYE PİLAVI


Malum evimizde her zaman pişirilen bir pilav ama arşivimde olsun diye ekliyorum.
malzemeler;
2 su bardağı şehriye
1 adet havuç
1 küçük kase bezelye
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığğı tereyağı
1,5 su bardağı su 
1,5 su bardağı et suyu
tereyağını koymadan sıvıyağda şehriyeler biraz kavrulurken, 
bezelye ve küp küp doğranmış havuçlarda kavrulması için eklenir.Şehriyeleri çok kavurmayın.
Biraz kahverengileşsin.
Su ve tuzu da ilave edilen şehriye pilavı piştikten sonra demlenmesi için bekletilir.
İçine dereotunu doğrayıp servis ederseniz öylede pek yakışıyorlar.

 afiyetler olsun efendim hepinize iyi geceler..........


8 Şubat 2013 Cuma

HATAY USÜLÜ YEŞİL ZEYTİN SALATASI

Herkese hayırlı akşamlar blogcanlarım ve takipçilerim. Misafirlikten geldim ve hemen oturdum net başına...
Çok sevdiğim ve değer verdiğim büyüklerimizde misafirdik.
 Allah razı olsun çok iyi ağırlandık ve çok keyifli sohpetimiz vardı.
 İnsanın değer verdiği ve değer verildiğini hissettiği yerde gerçekten çok mutlu oluyor.
 Allah yollarını herdaim açık etsin.
Veee gelelim Hatay'ın kahvaltılarında sıkca yapılan yeşil zeytin salatasına....Yarın kahvaltı için bir alternatif olabilir 
eklemek istedim.
malzemeler;
1 küçük kase çekirdekleri çıkarılmış yeşil zeytin
3 dal taze soğan
1 küçük kuru mor soğan
yarım demet maydonoz
1 adet domates
nar ekşisi
tuz, isot, pulbiberi
zeytinyağı ve kekik
2 diş ezilmiş sarımsak
dereotu
resimdeki gibi doğranıp karıştırılır ve afiyetle yenir.
 İçine rokada kıydım orjinalinde yok ama ben yakıştırdım. 


7 Şubat 2013 Perşembe

TEREYAĞLI PERİŞAN KURABİYE (KOPARAT KURABİYE)

Ne kadar kopar at kurabiyesi desemde şekillerin düzgün olması gibi bir takıntım var.
Kopardım ama çatallada şekillendirmeye çalıştım.
Yine çok seviyorum kurabiyeleri desem bişey demezsiniz değil mi?
Çayı kuru içmeme gibi bir huyum var sanırım ondan kurabiyelere karşı fazlasıyla hassasiyet gösteriyorum.
Bu kurabiyede de bol çeşit sevdiğimden evimde ne varsa içine koydum.Siz arzu ettiğiniz malzemeleri koyarsınız.
Gelelim tam bir vitamin deposu olan kurabiye tarifimize....
200gr. tereyağı
1 türk kahve fincanı sıvıyağ
2 yumurta
1 su bardağından iki parmak az pudra şekeri
1 çay bardağı kırılmış fındık
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı damla çikolata
7-8 doğranmış kuru ceviz
7-8 kıyılmış kuru kayısı
4-5 kaşık nişasta
aldığı kadar un 
yoğurun ve ister hamurdan koparıp şekil vermeden isterseniz benim gibi çatalla şekillendirip pişirebilirsiniz.
Kendi fırınımda 200 derecede resimdeki  gibi kızarınca çıkardım.
Perşan kurabiyeleri böyle kırmızı değilde beyaz olmasını istiyorsanız tereyağı yerine margarin koyabilirsiniz.

Afiyetler olsun.....

5 Şubat 2013 Salı

ŞERİTLİ AY POĞAÇA (PIRASALI)

Kış bitti gibi bizim buralarda, kaç gündür çoluk çocuk parklarda...
Şu ana kadar ilk kar yağdığında sıcacık yapmıştım çayın yanına, arşivden anlayacağınız bir resim daha...
malzemeler;
2 su bardağı ılık su veya süt
1 paket intensit kuru maya
bir kahve fincanı sıvıyağ
biraz tuz
aldığı kadar un

Bu tür böreklerde genelde sütle yoğurmam. Çünkü yumuşak değilde taşfırın ekmek tadında seviyoruz
ailecek. Siz öyle sevmiyorsanız sütle yoğurun diye yazdım.
Özlü bir hamur yapın ve mayalanması için bekletin 15-20 dakika...

Bu şekilde açıp istediğiniz harçtan koyabilirsiniz.Oğlumun özel isteği olduğu için ben pırasalı, eşim içinde 
kıymalı yapmıştım.Bıçakla çizikler atıp rulo şekilde sarın ve üzerini yoğurt,1 yumurta ve sıvıyağlı karışımdan sürdüm.

Tepside bir süre mayalandırın.Benim çok vaktim olmadığı için hemen fırına vermiştim.
Afiyetler olsun....


4 Şubat 2013 Pazartesi

MEYVE SOSLU UN KURABİYESİ

Herkese kucak dolusu sevgiler...15 tatil yaa  tariflerimizi evirip çevirip,
süsleyip püsleyip çocuklarla yapıyor ve yiyoruz. Hamur yoğurduğumda mutlaka yaparım bu kurabiyeyi....
daha öncede yayınlamıştım ama bu meyve soslu kurabiye, kesinlikle kendi fikrim olan meyve soslu şekliyle size de
yayınlamak istedim.
malzemeler;
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket dr.otker meyve sosu
aldığı kadar un
sosdan birazını ayırın ve kurabiyenin dışı için biraz nişasta ve suyla pişirin.


daha önceki yayınladığım sıvıyağlı un kurabiyesi tarifimdir, bakmak isterseniz tık tık;