24 Ağustos 2012 Cuma

NAR ÇİÇEĞİ EŞLİĞİNDE KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Eşimin memleketinde yapılan bu dolmayı bende sevdim.
Diğer dolmalar gibi içinin hazırlaması çok zor değil, yeterki sabahın erken saatlerinde
kabak çiçeklerini toplayabilin. Topladığınız da da siz dolma içini 
hazırlayıncaya kadar içi su dolu bir kaba koyun ki doldurma işleminde zorlanmayın. 
Tam ölçü veremeyeceğim. Çünkü çiçeğin sayısına göre hazırlayın.
Pirinçli ve bulgurlu hazırlayabilirsiniz.
Yazın izindeyken kızım Elif Nazlı'n da elinin değdiği dolma içi için;
2 adet soğan
2 adet domates
bulgur yada pirinç
taze nane veya kurusu
taze rezene
maydonoz
 fesleğen kurusu yada taze yaprakları
 tuz,yenibahar,karabiber
zeytinyağı veya sıvıyağ
 
Yağda incecik doğranmış soğanlar kavrulur,küp küp doğranmış
domateslerde sote edilir ve pirinç yada bulgur eklenerek kavrulur.
Baharatlar da eklendikten sonra altı kapatılır ve yeşil sebzeler 
doğranır ve karıştırılır.
Suyun içinde bekleyen kabak çiçeklerinin içine doldurulur.Çiçeğin uç kısımları içe doğru bastırılır ve yayvan bir tencereye yan yana dizilir.
  
Çiçekler nazik olduğundan dolayı mümkün olduğu kadar kabak çiçeklerini tek sıra halinde dizmeye çalışın.


 Afiyetler olsun.....


 
 
 


18 Ağustos 2012 Cumartesi

CEVİZLİ OKLAVADAN ÇEKME KIYIR KIYIR BAKLAVA


malzemeler
1 çay bardağı zeytinyağı
1çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 kabartma tozu

Sert yoğrulurulan hamuru 6 eşit beze yapıp biraz dinlendirin.Buğday nişastasıyla ilk bezeyi incecik açın.
Ortadan kestiğiniz bezeye  bolca ceviz veya fındık parçaları koyup ince oklavaya sarın.
İki taraftanda büzerek çıkarın ve tepsiye dizin.
2 su bardağı sıvıyağ
100 gr. tereyağını iyice kızdırın ve tatlının üzerine dökün.Fırında kıpkırmızı oluncaya kadar pişirin.
şurubu için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı suyu koyu kıvamlı oluncaya kadar kaynatın.
Burmalar soğuk,şurup ılıkken dökün.
Afiyetle yeyin. 

HERKESE MUTLU,HUZURLU BAYRAMLAR.......












TÜRK TATLILARI- BALPARMAK TATLISI


Bayrama malum bir gün kaldı....Resim arşivime bakarken yayınlamadığım birkaç tatlı resmi gördüm.
Fikir verir düşüncesiyle yayınlamak istedim. Açamam veya vaktim yok baklavalar açmaya yada temizlik yeni 
bitti birde nişastayla mahvetmeyeyim diyorsanız kolay bir alternatif balparmak tatlısı....
malzemeler
yarım paket margarin
150-200 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı irmik
1 yumurta 
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
yumuşak bir hamur yapın ve elips şekli verin.Daha sonra irmiğe bulayıp kıpkırmızı oluncaya kadar pişirin.
Şurubu alınca rengi açılacağından biraz kızarmasının mahsuru yok.
Ben üzerini tırtıklı kalıpla şekil verdim.

şurubu için;
3.5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su kaynatılır.
Tatlı soğuk şurup sıcak dökülür.
Vee afiyetle yenilir.


16 Ağustos 2012 Perşembe

BUZ GİBİ BİR KREM ŞOKOLA ALMAZMIYDINIZ

Gerek şu sıcak ramazan ayı için gerek hafifliliğinden dolayı tavsiye edecebileğim güzel bir tatlı...
Başlıktada da yazdığım gibi buzdolabında bekleyipte soğuk soğuk yediğiniz zaman hele bambaşka serinletici bir lezzet.
Kolay bir sütlü tatlı ama hazır veya pudinglerle değil kendiniz yaptığınız zaman güzel bence:)

1litre süt
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşıpı un 
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Bu malzemeleri bir güzel çırpın ve sürekli olarak karıştırın ki topaklanmasın.Topaklanırsada mikserle çırpın
ve kuplara doldurun.Soğurken kakaolu şokola için;

1 su bardağı süt
5 kaşık şeker
2 kaşık kakao
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı unu pişirin ve sade şokolaların üzerine dökün.
Ben çocukların isteği üzerine kupların en altına kakolu bisküvide koydum.
Buzdolapta ne kadar uzun kalırsa tadı da o kadar güzel oluyor.
Afiyetler olsun...

Kendime de fındık koydum dahada lezzetli oldu:)


14 Ağustos 2012 Salı

TAVUK ŞİNİTZEL-PANELİ TAVUK KIZARTMASI

Çok tavuk sever biri değilim,özellikle yedikten sonra pişman olanlardanım.
Şinitzel olarak veya köri baharatıyla yapılan tavuk yemeklerini
yemeyi daha çok seviyorum.Ayrıca alışılmış tavuk tariflerindende sofralarda daha şık
duruyor. Anavatanı Avusturya olan bu yemek Almanlar için de olmazsa olmaz....
Biz kalabalık aile olunca 1 kilo yapıyorum.Vereceğim ölçü 1 kilo için;

3 adet yumurta
2 su baradağı un
yarım paket galete unu 
1 su bardağı ufalanmış mısır gevreği (cornflakes)
Kızartmak için 2 su bardağı sıvıyağ

Şinitzelleri kasaptan alırken dövdürmediyseniz,
siz bu işlemi yaparsanız daha güzel olur.Ben dahada lezzetli olsun diye
şinitzelleri birkaç saat baharatlarla ve biraz zeytinyağında beklettim.Tavukları önce una bulayın.Sonra çırpılmış yumurtaya en sonda galete un ile karıştırılmış mısır gevreğine bulayın.

En sonda kızgın yağda arkalı önlü kıpkırmızı oluncaya kadar kızartın.
Yanında sevdiğiniz garnitürle,pilavla,kızartmayla servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun.


13 Ağustos 2012 Pazartesi

7 Ağustos 2012 Salı

HAZIR YUFKADAN PEYNİRLİ VE PATATESLİ GÖZLEMELER

     Sahur için de doyurucu ve pratik bu gözlemeleri ailecek çok severiz.Postu yazdıktan sonra
sahur için yine yapacağım. Yanına da çayla mükemmel....Belki sizde yaparsınız diye aklıma geldi post yazmak.
Kolay gelsin....

malzemeleri göz kararı hazırladığım için miktar belirtmeyeceğim.
patatesli harç için küp küp doğranmış soğanları yağda kavurdum. Söğüş doğranmış kırmızı ve yeşil
biberide koyup kavurdum. Tuz ve pulbiberi,kimyonda ekleyip,minik doğranmış patatesleride
ekleyip biraz kavurduktan sonra soğumaya bıraktım. 
Tüm yufkanın orta kısmına koyup zarf şeklinde kapattım ve çok az tereyağı veya 
sıvıyağ koyup arkalı önlü pişirdim.
Peynirli malzeme için; lor ve kaşar peynirinin içine soğan, maydonoz ,nane ve pulbiberi ekleyip
aynı şekilde kapatıp, pişirdim.

                      AFİYETLER OLSUN........